Zapraszam w podróż do krainy smaku…

Długo mnie nie było. To przez ciągły brak czasu, przedświąteczną gorączkę no i…za trzy tygodnie biorę ślub. :) Na przeprosiny za długą  nieobecność ugotowałem coś na prawdę super. Wielkie muszle z mieloną wołowiną. Pełne energii danie. W sam raz na mróz i wiatr. Do przygotowania dwóch porcji potrawy potrzebujemy: 250 g makaronu muszli gigantów, 40 dkg mięsa wołowego (najlepiej ligawy), 250 g pomidorów bez skóry w zalewie naturalnej, dwóch dużych cebul, dwóch ząbków czosnku, ¼ szklanki oliwy z oliwek i 5-6 gałązek naci pietruszki.

Mięso wieprzowe myjemy a następnie kroimy na mniejsze części i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Obieramy cebulę, czosnek i również mielimy. Na gotującą się, lekko osoloną wodę wrzucamy makaron i gotujemy około 7 – 9 minut na pół miękko. Następnie odcedzamy na sicie. Należy uważać, aby muszle się nie posklejały. Zmielone mięso oraz cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy wszystko na intensywnym ogniu. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 5 – 6 minutach przykrywamy sos pokrywką i dusimy kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Przyprawiamy mięso solą, pieprzem i dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowane muszelki nadziewamy mięsem i  wkładamy na 10 minut do  piekarnika. Podajemy na ciepło, udekorowane natką pietruszki.

About these ads

Comments on: "Lumaconi Giganti faszerowane wołowiną – solidne danie na zimowy obiad." (1)

  1. aaa said:

    Coraz ładniejsze zdjęcia, ciekawe przepisy. Tylko czemu tak długo trzeba czekać na nową relację z kuchni?

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Chmurka tagów

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: